Kantoor der Kerkelijke Goederen, hét rentmeesterskantoor voor PKN-gemeenten en daaraan gelieerde organisaties voor beheer onroerend goed, taxaties, aan- en verkoop en herbestemming kerkelijke gebouwen (bv. kerk, kerkgebouw en pastorie).

Verkocht: kerkgebouw met pastorie te Makkum

Kerkstraat 10 en 12
Makkum
Prijs op aanvraag
Verkocht
Verkocht: een RK-kerkgebouw met pastorie, nevenruimten en bijbehorende ondergrond, erf en tuin in eigendom bij de Rooms-Katholieke Zalige Titus Brandsmaparochie te Bolsward. &n... Volledige omschrijving

Kenmerken


Type object: Kerk en pastorie
De kadastrale gegevens: Gemeente Makkum, sectie A, nummer 4551, groot 995 m²
Inhoud: Kerkgebouw ca. 2.659 m³ en pastorie ca. 980 m³
Oppervlakte: Kerkgebouw ca. 398 m², pastorie ca. 363 m². Totaal: 761 m²
Meer over dit object

Foto's

 

Locatie

Verkocht: een RK-kerkgebouw met pastorie, nevenruimten en bijbehorende ondergrond, erf en tuin in eigendom bij de Rooms-Katholieke Zalige Titus Brandsmaparochie te Bolsward.

 

Algemene gegevens

Type object: kerkgebouw met pastorie, nevenruimten, ondergrond, erf en tuin
Adres: Kerkstraat 10 en 12, 8754 CS Makkum
De kadastrale gegevens: gemeente Makkum, sectie A, nummer 4551, groot 995 m²
Vloeroppervlak: kerkgebouw ca. 398 m², pastorie ca. 363 m². Totaal: 761 m²
Inhoud: kerkgebouw ca. 2.659 m³ en pastorie ca. 980 m³
Bouwjaar: 1938
Bestemming: Maatschappelijk, gebiedsaanduiding beschermd dorpsgezicht

Naaste omgeving

Het object is gelegen aan een winkelstraat (Kerkstraat) in Makkum. Naast het object is een bibliotheek (Kerkstraat 14) gevestigd. In de nabije omgeving zijn een aantal winkels gesitueerd. Omliggende bebouwing wordt overwegend gebruikt als woon/winkelfunctie.

Bestemming

De bestemming ingevolge het vigerende bestemmingsplan ‘Makkum Centrum’ van de gemeente Súdwest Fryslân is ‘Maatschappelijk’ (artikel 8) en heeft de gebiedsaanduiding “beschermd dorpsgezicht”.

De voor ‘Maatschappelijk’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:

 • a. maatschappelijke voorzieningen
 • b. een begraafplaats, uitsluitend op de gronden ter plaatse van de aanduiding “begraafplaats”
 • c. een rijksmonument, ter plaatse van de aanduiding “specifieke bouwaanduiding – rijksmonument” met daaraan ondergeschikt:
 • d. groenvoorzieningen
 • e. openbare nutsvoorzieningen
 • f. verkeers- en verblijfsvoorzieningen
 • g. water

Voor zover de gronden zijn gelegen ter plaatse van de aanduiding “beschermd dorpsgezicht”, is de bestemming mede gericht op het behoud en herstel van de cultuurhistorische en ruimtelijke waarden van het dorpsgezicht zoals weergegeven in de toelichting bij het besluit tot aanwijzing van Makkum als beschermd dorpsgezicht.

Ontsluiting/utilitaire voorzieningen

Het object is aan twee zijden ontsloten (via Kerkstraat en Middenstraat) en is goed met de auto bereikbaar. Daarnaast zijn er separate aansluitingen op de nutsvoorzieningen gas en elektra en één aansluiting voor de watervoorziening aanwezig, waarbij alle hoofdmeters zich in de pastorie bevinden.

Zakelijk recht en erfdienstbaarheden

Er zijn voor zover bekend er geen zakelijke rechten en/of erfdienstbaarheden op het perceel gevestigd.

Bijzondere gebruiks- en/of verkoop belemmerende bepalingen en/of vestigingseisen

Door de aanwijzing als ‘beschermd dorpsgezicht’ dient het aanzicht van kerk en pastorie zoveel mogelijk intact te blijven.

Diversen

 • Op het eigen terrein kunnen geen auto’s worden geparkeerd. Parkeren vindt plaats in de aanliggende straten.
 • In het kerkgebouw zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig.
 • Kerkgebouw en pastorie zijn onderling direct met elkaar verbonden.
 • De golfplaten dakbedekking op de garage, de vensterbanken onder de raamkozijnen van de pastorie, de uitmondingspijp van de schoorsteen van de keuken van de pastorie en het vloerzeil in de (bij)sacristie en spatplaten van de wastafels zijn (vermoedelijk) asbesthoudend.

Bouwaard en constructie

Het object (kerkgebouw en pastorie) is (waarschijnlijk) op staal gefundeerd waarbij de buitengevels opgetrokken zijn uit bakstenen spouwmuren. De buitengevels van het kerkgebouw zijn voorzien van steunberen. Er zijn houten goten langs de verschillende zadeldaken aangebracht die met zink zijn ingelegd. De hemelwaterafvoeren van de kerktoren zijn van koper en de overige afvoeren zijn in hoofdzaak van pvc.

Zowel het kerkgebouw met toren als de pastorie zijn voorzien van zadeldaken gedekt met rode gotische dakpannen. Boven de parochiezaal is een plat dak aangebracht. De kerk en pastorie is voorzien van een houten dakconstructie met een beschoten kap.

In het kerkgebouw bestaat de zoldering/plafonds uit gemetselde bakstenen spitsbogen ondersteund door uit bakstenen opgetrokken draagkolommen (pilaren). De plafonds in de kerkzaal zijn in kruisvorm uitgevoerd. De overige plafonds zijn voorzien van gipsplaten (parochiezaal, dienstbodekamer, spreekkamer), houten schroten of stucwerk. In de zijgang op de verdiepingsvloer van de pastorie is nog een plafond van zachtboard aanwezig.

In het object zijn zowel houten (sacristie, bovenverdieping en zolder pastorie) als betonnen vloerdelen (kerkzaal, (bij)keuken, kelder, toilet, badkamer) aangebracht.

De vloerafwerking in de verschillende vertrekken bestaat uit tegels (waaronder de kerkzaal, toiletten, badkamer, (bij)keuken, hal/gang pastorie), vloerbedekking (onder andere spreekkamer, slaap- en logeerkamers, dienstbodekamer, sacristie), laminaat (onder andere parochiezaal, zitkamer) of zeil (bij-sacristie). Op het verhoogde priesterkoor is een natuurstenen vloer aangebracht. De binnenmuren zijn voorzien van behang, gestuukt en/of gesausd. In de kerkzaal bestaan de binnenmuren uit schoonmetselwerk.

In de pastorie zijn houten kozijnen als ramen en deuren aanwezig. In de kerkzaal en (bij)sacristie is in de vensteropeningen glas-in-lood met voorzet ramen aangebracht.

Globale vloeroppervlakte en inhoud van de opstallen

Het kerkgebouw heeft een totale vloeroppervlakte van ca. 398 m². De kerkzaal heeft een vloeroppervlakte van ca. 254 m² (ca. 250 zitplaatsen).

De inhoud van het kerkgebouw bedraagt ca. 2.659 m³.

De pastorie heeft een totale vloeroppervlakte van ca. 363 m² (inclusief kelder en zolder en exclusief berging en garage).

De inhoud van de pastorie bedraagt ca. 980 m³.

Indeling

Kerkgebouw: Voorportaal (ca. 7 m²) van kerkgebouw aan westzijde met links een zijportaal en rechts de toegang naar de orgelgalerij en toren (elk ca. 4 m²). Doorgang naar kerkzaal (ca. 254 m²) met links een doopkapel (ca. 4 m²) en rechts een biechtstoel (ca. 4 m²). Boven deze ruimten bevindt zich het zangkoor/orgelgalerij (ca. 36 m²). Aan de andere zijde van de kerkzaal (oostzijde) bevindt zich het priesterkoor (ca. 38 m²) met doorgang naar de sacristie en bij-sacristie (elk ca.16 m²). Via de gang (ca. 10 m²) onder de toren is er een doorgang naar het buitenterrein en een binnen doorgang naar de pastorie.

Pastorie:
Begane grond: via de voordeur aan de westzijde (zijde Kerkstraat) komt men in de hal (ca. 21 m²) van de pastorie.

Via de hal zijn de volgende vertrekken bereikbaar: spreekkamer (ca. 12 m²) aan de linkerkant (zijde kerkgebouw) en rechts de zitkamer (ca. 26 m²) met schouw, trapopgang (met bordes) naar bovenverdieping, trapdoorgang naar kelder (ca. 32 m²) waarin een CV combiketel is aangebracht, parochiezaal (ca. 28 m²) met keukenblok en pui aan tuinzijde, keuken (ca. 16 m²) met inbouwapparatuur en bijkeuken (ca. 16 m²) met keukenblok.

Via de keuken en bijkeuken is er een doorgang naar een klein halletje met een buitendeur (zijde Middenstraat). Aan het einde van de gang/hal bevindt zich een toilet. Doorgang naar de tuin.

In de ommuurde tuin is een vrijstaande stenen berging (ca. 12 m²) met plat dak gesitueerd. In de stenen tuinmuur is een doorgang met afsluitbare deur aanwezig die uitkomt op de Middenstraat. Tevens is er aan het einde van de tuin, tegen de tuinmuur bij de sacristie, een stenen garage aangebouwd met lessenaarsdak, gedekt met – vermoedelijk – asbesthoudende dakplaten. Deze garage is alleen via de Middenstraat te bereiken.

Via de parochiezaal is middels een gangetje met toiletruimte de kerk te bereiken, uitkomend op de gang onder toren.

Verdieping: via de trapopgang in de hal van de pastorie bereikt men de verdiepingsvloer met overloop/gang (ca. 23 m²) die toegang biedt tot logeerkamer-1 (ca. 15 m²) met twee wastafels, trapopgang naar zolder, slaapkamer (ca. 16 m²) met wastafel, badkamer (ca. 7 m²) met douchecabine en wastafel, toilet, logeerkamer-2 (ca. 12 m²) met wastafel. Via de zijgang is de voormalige dienstbodekamer (ca. 22 m²) voorzien van twee inbouwkasten bereikbaar. Tevens is via de zijgang het buitenplateau (plat dak boven de parochiezaal, ca. 31 m²) bereikbaar.

Zolder: via een vaste trapopgang tussen logeerkamer-1 en slaapkamer is de beloopbare zolder te bereiken.

Zie ook de plattegrondtekeningen in de verkoopbrochure die u kunt downloaden.

Sanitair, c.v.-installatie en isolatie

Sanitair
In het object zijn in de pastorie twee toiletten aanwezig. Het toilet op de begane grond is voorzien van één closet en op de verdiepingsvloer is het toilet voorzien van één closet en een fonteintje. In de toiletten zijn de vloeren betegeld en de wanden en plafonds voorzien van stucwerk.

Centrale verwarming
Het kerkgebouw wordt middels een 80 KW CV ketel (bevindt zich in de kelder van de pastorie) verwarmd (via ventilator convectoren). De pastorie wordt verwarmd middels radiatoren en in de woonkamer is een gaskachel aanwezig. De cv-installatie is voorzien van een Intergas Kombi Kompact HRE RFII 36-48 A ketel met als bouwjaar 2016.

Isolatie
In de pastorie is overwegend isolatieglas aangebracht (behoudens voor de glas-in-lood panelen). Het object is voorzien van niet geïsoleerde spouwmuren. De glas-in-lood vensters van kerk en (bij)sacristie zijn voorzien van voorzetglas. Voor het overige zijn er geen extra isolerende voorzieningen op of aan het object aangebracht.

Energielabel

Een kerkgebouw is wettelijk vrijgesteld van het verplichte energielabel. Voor de pastorie is geen energielabel bekend.

Verklaringen verkoper

 • Voor zover bekend zijn er geen ondergrondse tanks voor het opslaan van vloeistoffen aanwezig in het object.
 • Het is de koper toegestaan een Klic-melding te laten uitvoeren.
 • Het is koper toegestaan, op eigen kosten, een nader bouwtechnisch onderzoek te laten uitvoeren.
 • Inventaris, klok in de toren en het orgel zijn niet bij de koop inbegrepen.

Vraagprijs op aanvraag, bezichtiging op aanvraag.

Verkoopbrochure

U kunt telefonisch een verkoopbrochure aanvragen bij KKG Adviseurs: (033) 467 10 10. U kunt deze brochure ook downloaden via het tabblad ‘Informatie’.

In de verkoopbrochure treft u aan:

 • foto impressie
 • concept koopovereenkomst
 • kadastrale kaart en kadastrale legger
 • bestemmingsplankaart en voorwaarden
 • plattegrond kerkgebouw

Type object: Kerk en pastorie
Adres: Kerkstraat 10 en 12 , Makkum
De kadastrale gegevens: Gemeente Makkum, sectie A, nummer 4551, groot 995 m²
Inhoud: Kerkgebouw ca. 2.659 m³ en pastorie ca. 980 m³
Oppervlakte: Kerkgebouw ca. 398 m², pastorie ca. 363 m². Totaal: 761 m²
Bouwjaar: 1938
Bestemming: Maatschappelijk, gebiedsaanduiding beschermd dorpsgezicht

Nadere informatie

Nadere informatie kan worden verkregen bij:

 • Ing. G.J. Kolkman (06 – 20 79 32 16)
 • KKG Adviseurs, Koningin Wilhelminalaan 23, 3818 HN Amersfoort op telefoonnummer: (033) 467 10 10

U kunt de volgende bestanden downloaden: